Trafik sigortası, trafiğe çıkan her araç için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Trafik sigortası, sigortalının zarar verdiği aracın masraflarını karşılar ve Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Trafik sigortası genel bir sigorta çeşidi olduğu için tüm sigorta şirketlerinde sunulan genel şartlar ve sigorta kapsamı aynıdır. Trafik sigortasına göre araç sahipleri, kendi kusurları sonucu oluşan hasarlarını kendileri karşılar. Sigortalının karşı tarafa verdiği zararı kusur oranını baz alarak ödeyen trafik sigortası, ayrıca yaralanma ve sakatlık gibi durumlarda da sağlık giderlerini karşılar. Kaza sırasında karşı tarafta oluşan bedensel problemler, tedavi sona erene kadar ödenir.
Trafik Sigortası Kapsamı Dışında Kalan Durumlar Nelerdir?
- Trafik sigortası araç trafikte seyir halindeyken gerçekleşen durumlara ait bir güvence sunar. Araç trafikte seyir halinde değilken gerçekleşen durumlar sigorta kapsamına girmez.
- Kazaya sebebiyet veren araç sahibi, kendi kusurları için ödeme talebinde bulunamaz. Trafik sigortası kapsamında sadece karşı tarafta meydana gelen maddi ve manevi zararların teminatı sağlanır.
- Kaza sırasında araç sahibinin yanında taşıdığı bagaj ve eşyaların yanında, araçta bulunan diğer eşyaların zararları da trafik sigortası kapsamı dışında kalan durumlar arasındadır.
- Araç sahiplerinin kaza sırasında zarara uğrayan eş, çocuk, akraba ve yakınları hakkında yapacağı tazminat taleplerine ilişkin ödemeler, sigorta kapsamına dahil değildir.
- Aracın servis istasyonunda çeşitli bakım, onarım ve tamirat durumlarında uğradığı zararlara karşı tazminat talepleri sigorta tarafından karşılanmaz.
- Aracın yasal makamların izni ile çeşitli yarışlara katılması veya diğer araçlara eşlik etmesi ya da çeşitli gösterilerde yer alması sonucu oluşan hasarlar trafik sigortasının kapsamında değildir.
- Araç sahiplerinin sorumlulukları dışında gelişen çalıntı ve gasp gibi durumlarda uğradıkları zararlar, çalıntı araca binenlerin tazminat talepleri ya da aracı çalan ve gasp edenlerin tazminat talepleri trafik sigortasınca karşılanmaz.
- Terör amacıyla kullanılan araçlar, bu araçlara binen kişiler ve bu araçları terör amacıyla kullanan kişilerin tazminat talepleri de trafik sigortası kapsamı dışında bulunur.
Trafik Sigortası Yaptırırken Bilmeniz Gerekenler
Trafik Sigortası yaptırırken sigorta kapsamı dışında kalan hususları iyice öğrenmek ve bu durumlar dışında gerçekleşen zararların kişilerin sorumluluğu dahilinde olduğunu bilmek gerekir. Kaza sonucu karşı tarafın sakat kalması ya da yaşamını kaybetmesi durumunda, kişiye veya varislerine tazminat yoluyla ödeme yapılır. Mahrumiyet tazminatı olarak adlandırılan bu ödeme, kişilerin yaş ve gelir durumlarına göre belirlenir. Trafik sigortası ile ilgili teminatlar, poliçe üzerinde maddeler halinde yer alır ve poliçe şartlarını dikkatli bir şekilde okumak gerekir.
Trafik Sigortası Primleri Ödenmediği Durumlarda Sigorta Zararları Karşılar Mı?
Trafik sigortası teminatları her sigorta şirketinde aynıdır. Sigorta primleri ise sigorta şirketleri arasında değişiklik gösterir. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmış olup primlerinin ödenmediği durumlarda, sigorta şirketleri tarafından herhangi bir tazminat ödeme yükümlülüğü bulunmaz. Trafik sigortası primlerinin poliçe üzerinde belirtilen süreler içinde ödenmesi gerekir. Primlerin düzenli ödenmesi, trafik sigortasının geçerli olmasını sağlar.